Hoe werkt mindmappen?

Hoe werkt mindmappen?

Vanaf de allereerste rietpen, hebben mensen zich aangewend om twee dingen te doen: tekeningen te maken en verslagen te schrijven. Jammer genoeg houden we die twee dingen meestal nog steeds uit elkaar.

Tekeningen maken is creatief, kunstzinnig, artistiek en moeilijk. Verslagen schrijven daarentegen, of aantekeningen maken, of de notulen, of rapporten, kan iedereen. Dat leer je op school, dat leer je op je werk, dat leer je nooit meer af.

Mindmappen

Tenzij je gaat mindmappen. Het woord mindmappen klinkt misschien wat vreemd, maar het is simpelweg een nieuwe manier om aantekeningen te maken. Bij mindmappen gaat het om een combinatie van schrijven en tekenen. Op een wonderlijke manier sluit dat beter aan bij ons natuurlijke denken dan simpelweg A4-tjes volschrijven. Tegelijkertijd is het een stuk minder vermoeiend, dan het maken van een prachtige ets, litho, of pentekening.

Beter onthouden

Mindmappen heeft nog meer voordelen: de standaard manier van aantekeningen maken helpt je bijvoorbeeld bitter weinig bij het onthouden van wat je schrijft. Mindmappen past veel beter bij de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Door meerdere kleuren, plaatjes en verbindingen te maken leg je sterkere associaties aan – ook jouw geheugen werkt voornamelijk door associaties.

Beter overzicht

Verder is mindmapping een perfecte techniek om structuur en overzicht te houden. Wanneer je aantekeningen maakt tijdens een cursus of seminar kun je makkelijk en eenvoudig je aantekeningen over een bepaald onderwerp uitbreiden, terwijl het toch allemaal redelijk overzichtelijk blijft.

Als je klaar bent, kun je letterlijk altijd nog een bijgewerkte, complete versie maken van je mindmap.

Brainstormen met jezelf

Ik gebruik mindmappen zelf graag om met mezelf te brainstormen of om nieuwe onderwerpen uit te diepen. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een artikel, het houden van een lezing of het opzetten van een nieuwe training.

Hoe werkt mindmappen?

Hoe doe je dat dan? Mijn kinderen leren op de lagere school een afgeleide van mindmappen en dat noemen ze een woordspin. Dat woord beschrijft het proces vrij nauwkeurig.

  1. Schrijf het kernwoord waar je over na wilt denken, of waar je aantekeningen over wilt maken, in het midden van een vel papier.
  2. Voor elk woord wat daar aan linkt, trek je een lijn vanaf je kernwoord richting de buitenrand van het papier. Net boven die lijn zet je het woord wat linkt aan je kernwoord.
  3. Als je een woord of concept bedenkt, wat aan het einde van de andere woorden linkt, trek je vanaf dat woord weer een nieuwe lijn en schrijf je het nieuwste woord net boven die lijn.

Dit klinkt een stuk ingewikkelder dan dat het is.

Hier vind je een heel stel voorbeelden van mindmaps, als je het ziet is het meteen een stuk duidelijker:
http://images.google.com/images?q=mindmap

Tips voor nóg betere mindmaps

  • Gebruik verschillende kleuren
  • Teken plaatjes bij de woorden en concepten
  • Schrijf in blokletters, niet in schrijfletters
  • Kleine letters (in plaats van hoofdletters) onthoud je ook beter
  • Verbind delen van je mindmap met pijlen en kleuren
  • Wees creatief
  • Maak plezier

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Hoe werkt mindmappen?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.