De ene dag is de andere niet
Je sluit af met een zucht. Wat je eigenlijk wilde doen vandaag, is niet af.
Ken je die dagen? Je hebt van alles gedaan en bent de hele dag druk geweest, maar niet met die analyse die je voor vandaag in je agenda had gezet. Het voelt onaf, je bent het overzicht kwijt, je doet van alles een beetje en niets echt helemaal goed. Het liep gewoon niet lekker, je kon je focus niet verhogen.
En dit soort dagen dan: Vandaag lekker gewerkt! Fluitend ga je naar huis, vanavond nog een privéafspraak waar je zin in hebt.
Je hebt voortgang gemaakt op wat grotere taken, een goed overleg gehad en ook nog wat collega’s of klanten geholpen met ad hoc vragen. Heerlijk, dankzij het verhogen van je productiviteit begin je vol energie aan de avond.
Stel je eens voor dat je weet wat je moet doen om lekker in flow te werken.
Hoe zou het zijn als je aan het eind van de dag tevreden kunt terugkijken op je productiviteit, hoe je dag gelopen is en de keuzes die je hebt gemaakt op de werkvloer? Je bent lekker een stuk verder gekomen vandaag en hebt gedaan wat je van plan was met fijne focus. Heerlijk om aan iets te werken wat niet urgent en wel belangrijk is!
We doen maar wat
We zien nadenken over productiviteit niet als onderdeel van het werk.
Je doet je werk naar eer en geweten. Zo goed mogelijk haal je je deadlines en houd je alle ballen in de lucht op de werkvloer. Zaken als professionalisering en productiviteit hebben minder vaak een concreet doel en geen deadline, dus voelen dan al gauw als luxe. Als er geen beroepsvereniging is die eisen stelt of je moet een registratie of certificering bijhouden, dan zijn het dingen die je vooral doet als er tijd over is. En wanneer heb je nou tijd over?
Als je er te weinig mee bezig bent, is het ook lastig te benoemen wat jou helpt om productief te zijn.
Dat maakt het ook lastig je dag optimaal te plannen of je omgeving goed te organiseren. Frustraties, ambities, uitdagingen en klachten kunnen allemaal een bron zijn voor het verhogen van je productiviteit op de werkvloer.
Ieder heeft zijn eigen systeem en dat opgeven of aanpassen is niet altijd prettig.
In de loop van de jaren heb je je eigen manier gevonden om je e-mail te verwerken, takenlijsten te maken en overzicht te houden. Daar aanpassingen in doen, vraagt dat je opgeeft wat je tot nu toe heeft geholpen. Het vraagt dat je erkent dat het misschien handiger kan. Dat is niet per se leuk.
5 tips om je productiviteit op de werkvloer te verhogen
Wij geven je alvast 5 tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen:
- Stel prioriteiten: begin je dag met het opstellen van een to-do lijst, waarbij je de belangrijkste taken bovenaan zet. Focus op de taken met de hoogste prioriteit en werk deze één voor één af. Dit helpt om je energie te richten op wat echt belangrijk is.
- Minimaliseer afleidingen: identificeer de grootste afleidingen op de werkvloer, zoals je telefoon of onnodige vergaderingen, en probeer deze te minimaliseren. Stel bijvoorbeeld specifieke tijden in om je e-mails te checken in plaats van de hele dag door.
- Neem regelmatig pauzes: het nemen van korte, regelmatige pauzes helpt om je energie en focus te verhogen. Een korte wandeling of even weg van je scherm kan wonderen doen voor je concentratie op de werkvloer.
- Automatiseer simpele taken: kijk of er taken zijn die je kunt automatiseren, zoals het instellen van automatische antwoorden of het gebruik van software die routinetaken voor je kan uitvoeren. Dit bespaart tijd waardoor je op complexere taken kan focussen.
Creëer een productieve werkplek: zorg voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek die je helpt om je focus te verhogen. Dit kan betekenen dat je je bureau netjes houdt, zorgt voor goede verlichting, en eventueel wat planten toevoegt voor een prettigere werkomgeving. Zo kun jij je productiviteit op de werkvloer verhogen!
Neem het heft in eigen hand
Om bewuste keuzes te maken over je werk, je goed te voelen over wat je doet en je productiviteit te verhogen, is het essentieel om te weten wat jou helpt om lekker te werken.
- Wat is je doel? Als je hieraan gaat werken, welk resultaat heb je dan voor ogen? Hoe ziet een fluitend-naar-huis-dag er voor jou uit? Wat doe je wel en niet op zulke dagen?
- Bepaal wat jou helpt en hindert om productief te zijn. Op wat voor dagen of momenten werk je heel lekker? Hoe komt dat? Wat gebeurt er dan juist wel of niet, wat doe jij? Waar ben je? En wanneer lukt het juist niet?
- Brainstorm over de vraag: wat kan ik doen om betere omstandigheden te creëren op de werkvloer? Als je weet wat jou helpt en hindert, kan je maatregelen in gang zetten. Moet je andere werkplekken kiezen (thuis, stilteplek), muziek opzetten, momenten vrijhouden voor ad hoc werk? Hoe kan je meer doen van wat jou helpt en minder van wat jou hindert?
- Bespreek verbeteringen met je collega’s. Gebruik Bila’s of een teamoverleg eens om te bespreken hoe jullie omgaan met storingen en afspraken.
- Overweeg om met je collega’s een training GTD in de Praktijk te volgen. We vertellen je graag meer over de incompany mogelijkheden: Bel +31 (0)88 0016 200 of mail naar info@meereffect.nl.
Wat zou jou helpen om vaker fluitend naar huis te gaan?